December 3, 2023

 

“Natuurlijke bevalling” is een term die vaak wordt gebruikt zonder dat de spreker zijn/haar betekenis verduidelijkt. Eén persoon kan “natuurlijk” gebruiken in verwijzing naar vaginale geboorte, in plaats van geboorte door keizersnede. Een ander kan natuurlijk gebruiken in plaats van ‘medicatievrij’. Weer anderen denken aan het spontane begin van de bevalling, thuisbevalling of ziekenhuisbevalling met een gecertificeerde verpleegster-vroedvrouw in plaats van een OB. In werkelijkheid moedigen voorstanders van een echte natuurlijke bevalling een geboorte-ervaring aan die niet alleen drugsvrij is, maar ook een verscheidenheid aan posities en coping-methoden voor alle stadia van de bevalling omvat. Bovenal wordt de barende moeder aangemoedigd om haar eigen lichaam te vertrouwen in plaats van in twijfel te trekken.

Een natuurlijke voorbereiding bevalling is niet voor iedereen weggelegd en mag ook niet als zodanig worden gepresenteerd. Wat onze persoonlijke filosofieën ook zijn, niemand heeft het recht om een andere vrouw te vertellen hoe ze haar baby moet baren. Dat gezegd hebbende, veel vrouwen overwegen niet om op natuurlijke wijze te bevallen, of zijn sceptisch over hun vermogen om dit te doen, simpelweg omdat ze nooit de juiste hulpmiddelen hebben gekregen. Elke vrouw verdient het om te worden voorgelicht over de mogelijkheid van een natuurlijke bevalling, en de overgrote meerderheid van de vrouwen zou de kans moeten krijgen om op deze manier te bevallen.

Een ruggenprikvrije bevalling zonder hulpmiddelen om met pijn om te gaan, is bijna onmogelijk. “Natuurlijke” bevalling is niet gelijk aan niet-medicamenteuze bevalling. Integendeel, natuurlijke bevalling biedt een alternatieve filosofie van het geboorteproces en omvat daarmee een alternatieve set coping-tools. Ik heb zoveel vrouwen gesproken die me vertelden: “Ik wilde een natuurlijke bevalling hebben, maar het was gewoon te pijnlijk.” Naarmate het gesprek vordert, hoor ik meestal dat ze de moeilijkste delen van de bevalling in bed doorbracht, aangesloten op machines, vaak omringd door verpleegsters die vreemden voor haar waren, of een dokter/vroedvrouw die ze al eens eerder had ontmoet. Welke vrouw heeft een pijngrens die hoog genoeg is om de intense samentrekkingen van de overgang in deze omgeving te weerstaan?

Natuurlijk bevallen betekent niet alleen het ontbreken van een ruggenprik. Het vereist bewegingsvrijheid, emotionele en soms fysieke steun van de geboortepartner en van zorgverleners, en vertrouwen in de geboorte zelf. De meeste vrouwen die positieve ervaringen hebben gehad met natuurlijke geboorte, waarderen ook mentale voorbereiding en ontspanningstechnieken. Partners noemen vaak de voordelen van nauwe communicatie met de werkende moeder en het vermogen om haar behoeften en verlangens te begrijpen. Dit zijn belangrijke vaardigheden die gepaard gaan met training en oefening – ze manifesteren zich niet zomaar in een oogwenk in de bevallings- en verloskamer! Alle zwangere vrouwen en hun partners die een natuurlijke bevalling wensen, moeten worden aangemoedigd om open met elkaar te communiceren, zichzelf te informeren over het geboorteproces, ontspanningsoefeningen te doen en te streven naar een natuurlijk gezonde en fitte zwangerschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *